Ortodontik tedavi olmak için çok mu yaşlıyım?

Kısacası hayır, ortodontik tedavi için asla çok yaşlı değilsiniz. Ortodontistiniz size özel tedavi planınızı geliştirirken birçok değişkeni göz önünde bulundurur, ancak yaş nadiren belirleyici bir faktördür. Ortodontik tedavi ergenlerde olduğu kadar yetişkinlerde de başarılı olabilir. Aslında, her üç ortodontik hastadan biri yetişkindir. Yaşınızın sizi bir ortodontiste danışmaktan alıkoymasına izin vermeyin.

Yetişkinlerin dişleri de hareket ettirilebilir?

İster 8 ister 80 yaşında olun, dişleri kemiğe doğru hareket ettiren aynı fizyolojik süreçtir. Dişler zamanla üzerlerine uygulanan kuvvetlere tepki olarak hareket eder. Pek çok ortodontik problem, çocuklar/ergenler için olduğu kadar yetişkinler için de kolayca düzeltilebilir. Yetişkinler, çocuklara göre daha yoğun kemik dokusuna sahiptir, bu nedenle tedavi biraz daha uzun sürebilir, ancak yaş dişlerin hareket etmesini engellemez.

Yetişkin tedavisi nasıl farklıdır?

Yetişkinler için ortodonti ile çocuklar/gençler arasındaki en büyük fark, yetişkinlerin artık büyümemesidir. Yetişkinlerin sahip olduğu kemiğin olgunluğu ve yoğunluğu nedeniyle benzer bir sorunu olan çocuklar/ergenler için yetişkin tedavisi biraz daha uzun sürebilir.

Dolguları, eksik dişleri, şekilsiz veya aşınmış dişleri veya başka diş hastalıkları olabilir. Bazı ilaçlar ve sigara içmek, diş sıkmak veya gıcırdatmak veya dil itmek gibi alışkanlıklar tedavinin sonucunu etkileyebilir. Ortodontistlerin bakımı koordine etmek için bir hastanın diş hekimiyle birlikte çalışması yaygın bir durumdur. Bazı yetişkinlerin optimal diş sağlığına ulaşması için diş hekimi ve ortodontistin ağız cerrahları, periodontistler ve endodontistler gibi diğer diş uzmanlarını araması gerekebilir.

Yetişkinlerde tedavi süreci nasıl işliyor?

Dişlerinizi ideal konumlarında hareket ettirmek için ortodontistiniz, örneğin dişleri hafif ve öngörülebilir bir şekilde yeniden konumlandıran kontrollü kuvvetler uygulamak için diş telleri veya şeffaf plaklar kullanacaktır. Ortodontideki gelişmeler, tedaviyi her zamankinden daha rahat ve daha az fark edilir hale getirdi. Günümüzün tedavi seçeneklerinin çoğu, herhangi bir yaşam tarzına daha iyi uyması için cihazın görünümünü en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüzün seçenekleri arasında şeffaf plaklar, diş renginde braketler, küçük ama daha geleneksel metal braketler ve dişlerin arkasından geçen braketler yer almaktadır.

Her tür ortodontik problemin düzeltilmesi için her aparey türü uygun değildir. Bu, ortodontist tarafından tedavi edildiğinizden emin olmanız için başka bir nedendir – sorununuzu düzeltmek için doğru apareyi seçmek. Ortodontistler tüm uygulamalara erişebilir ve diş hekimliği mesleğindeki herkesten daha fazla ortodontistler, bireysel bir hastanın bakımı için hangi uygulamanın doğru olduğunu bilirler.