Şeffaf plaklar(invisalign) ile ortodontik tedavini diğer ortodontik uygulamalara göre farkları nelerdir?

Estetik olarak özellikle erişkin hastaların tercih ettiği şeffaf plaklar(invisalign Ankara) günümüzde 7 yaşından itibaren tüm ortodonti hastalarına uygulanabilmektedir. Şeffaf plaklar estetik olmalarının yanında kullanım kolaylığı nedeni ile de diğer ortodontik aygıtlara göre daha fazla tercih edilmektedir.

Erken dönemde uygulanan tedavilerde kullanılan hareketli apareyler kullanıldıkça üzerinde temizlenmesi daha zorlaşmaktadır. Üzerinde diştaşı oluşabilmekte ve çoğu zaman kokusu nedeniyle hastaları mutsuz edebilmektedir. Bunun yanında apareylerin tutucu parçaları olan metal kroşeler, apareylerin dişetini kaplayan plastik parçaları dişeti veya yanağı rahatsız edip yara yapabilmektedir. Şeffaf plaklarda(invisalign) ise plaklar haftalık olarak değiştiği için temizliği çok rahattır. Diştaşı birikimi ya da kötü koku problemi hiç bir zaman oluşmamaktadır. Şeffaf plaklar(invisalign) sadece dişleri kapladığı için ve de metal tutucu, plastik parçaları olmadığı için dişeti ya da yanağı rahatsız etmemektedir. Ayrıca hareketli apareyler dil ve damak bölgesini kapladığı için konuşmada zorluk olabilmektedir. Fakat şeffaf plaklarda(invisalign) dil ve damak bölgesi kaplanmadığı, sadece dişlerin üstü şeffaf plakla kaplandığı için konuşma, yutkunma gibi fonksiyonlar hiç etkilenmemektedir.

Şeffaf plaklarla(invisalign) ortodontik tedavinin en büyük rahatlıklarından bir tanesi istenildiği zaman hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilmesidir. Dişlerin üzerinde neredeyse hiç belli olmamasına rağmen, özel günlerde, önemli toplantılarda hastalar plaklarını çıkarabilmektedir. Dişlerini rahatça fırçalayabilmekte, diş ipi yapabilmekte bu sayede ağız bakımlarını aksatmamaktadırlar. Teller ve braketler ile yapılan sabit ortodontik tedavilerde ise dişlere yapıştırılan braketler ile diş fırçalamak daha zordur, braketlerin etrafını temizlemek için arayüz fırçasına gerek olmaktadır ve çoğu zamanda hastalar diş ipi yapamamaktadırlar. Ağız bakımını iyi yapamamaktan kaynaklı da sabit ortodontik tedavilerin sonunda bazen diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi istemeyen sonuçlar görülebilmekteyken şeffaf plaklarda(invisalign) böyle sorunlar hiç olmamaktadır.

Neden şeffaf plakları tercih etmeliyim?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şeffaf plaklar, sabit ya da hareketli ortodontik apareylere göre birçok avantajı vardır ve de daha konforludur. Kullanımı hasta açısından daha kolaydır, alışma süresi daha kısadır, daha az ağrılı bir tedavidir.

 

Şeffaf plaklar:

Şeffaf plaklar, kişinin dişlerine uyacak şekilde şekillendirilmiş şeffaf, ince, plastik benzeri plaklardır. Hastalar plaklarını takmak ve çıkarmakla yükümlüdür. Dişleri hareket ettirmek için bir dizi hizalayıcı şeffaf plak oluşturulur. Her plak 1-2 hafta takılır ve dişleri her seferinde bir milimetrik hareket ettirir. Hastalar yemek yerken ve diş fırçalarken/diş ipi kullanırken plakları çıkarmalıdır. Çarpık dişleri düzeltmek için gereken plak sayısı, kişinin ortodontik problemine ve tedavi planlamasına göre değişir.Bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi seçeneği için ortodonti uzmanınızla görüşün.

3.Hareketli apareyler: bu apareyler dişlere yapıştırılmayan, hasta tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen, dişlere tutucu metal kroşelerle tutunan apareylerdir. Genellikle günlük 20 saat kullanımı önerilen bu apareyler ile çene genişletmesi, basit, tek veya 2 diş hareketlerinin sağlanması, erken süt dişi kayıplarında yer tutucu veya pekiştirme apareyi olarak kullanılabilmektedir.

4.Fonksiyonel apareyler: bireylerin konuşma, yemek yeme, çiğneme ve yutkunma sırasında kullandıkları kas hareketlerinin kuvvetleri ile diş ve çenelerin bozukluklarını tedavi etmeyi amaçlar. Hastanın kendinin takıp çıkarabileceği hareketli veya hasta tarafından çıkarılamayan sabit fonksiyonel apareyler mevcuttur.

5.Ağız dışı apareyler: yüz ve çene kemiklerindeki iskeletsel bozuklukları düzeltmek için büyümesi devam eden hastalarda sıklıkla ağız dışı apareyler kullanılır. Bu apareyler genellikle ağız içinde dişlere sabitlenmiş bir mekanizmadan ve ağız dışında birey tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen aparey olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. En sık kullanılan ağız dışı aparey yüz maskesidir ve özellikle üst çene gelişim geriliği olan hastalarda günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

SIK SORULAN SORULAR

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi ( invisalign) için uygun yaş aralığı nedir?

şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler için belirli bir yaş aralığı yoktur. Dişi destekleyen kemik dokunun sağlıklı olduğu tüm yaş grubundaki hastalarda uygulanabilir.

Erken dönemde şeffaf plaklar ile çocuğumun dişlerini düzeltebilir miyim?

Süt dişlerin düşüp yerine daimi dişlerin sürdüğü erken dişlenme döneminde meydana gelen çarpraşıklıklar şeffaf plaklar ile geleneksel yöntemlere göre daha etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Alt çene geriliği şeffaf plaklarla düzeltilebilir mi?

Büyümesi devam eden hastalarda alt çene geriliğini düzeltmek için şeffaf plaklar kullanılabilmektedir. Şeffaf plaklar ile hem dişler düzelirken hem de alt çene geriliği tedavi edilebilir.

Şeffaf plakları günde kaç saat takmalısınız?

Şeffaf plaklar gün içinde sadece yemek yerken çıkarılmalı onun dışında günde ortalama 20 saat kullanılmalıdır.

Şeffaf plak tedavilerinin sınırları nelerdir?

Şeffaf plaklar ile tüm ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Basit çarpraşıklıklardan ortognatik cerrahi vakalarına kadar tüm tedavilerde kullanılabilmektedir.

Şeffaf plakları kullanırken nasıl beslenmeliyim?

Şeffaf plakları kullanırken yemek sırasında plaklar ağızdan çıkarılmaktadır. Bu nedenle beslenmede herhangi bir kısıtlama yoktur.

Şeffaf plak tedavisine nasıl başlarım?

Ortodontist tarafından yapılan muayenenizden sonra dişlerinizin ölçüsü digital olarak alınmasıyla birlikte şeffaf plaklarla ortodontik tedaviniz başlar.

Şeffaf plakalar ne kadar süre sonra elime ulaşır?

Digital ölçünüz alındıktan sonra tedavi planınıza göre şeffaf plakların üretilmesi yaklaşık olarak 3-4 hafta sürmektedir.

Şeffaf plakları kullanırken dişlerime herhangi bir işlem yapılacak mı?

Plakları kullanmaya başlamadan önce dişlerinizin üzerine dişinizin renginde ataçman adı verilen küçük eklentiler yapıştırılır. Bu ataçmanlar sayesinde dişlere istenilen hareketler rahatlıkla verilebilir.

Şeffaf plaklarla diş çekimli ortodontik tedavi olabilir miyim?

Diş çekimi yaparak ortodontik tedaviler şeffaf plaklar ile rahatlıkla yapılabilmektedir.

Şeffaf plaklarımı kaybettim, ne yapmalıyım?

Eğer kullandığınız plağı kulllanım süresinin sonlarına doğru kaybettiyseniz bir sonraki plağı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ama hiç kullanmadığınız plakları kaybederseniz o zaman da tekrar ölçü almaya gerek olmadan eksik plaklar sipariş edileblir.

Şeffaf plaklarla sigara içebilir miyim?

Plaklarınız ağzınızdayken sigara içebilirsiniz sadece sigaranın etkisiyle plaklarınızda renklenmeler olacaktır.

Şeffaf plaklarla sıcak içecekler içebilir miyim?

Şeffaf plakları kullanırken sıcak içecekler içmenizi ya da plaklarınızı sıcak suyla yıkamanızı önermiyoruz.

Şeffaf plaklarımı ne sıklıkla değiştireceğim?

Şeffaf plaklar hastanın yaşı ve dişlere uygulanan hareketin tipine bağlı olarak 5-14 günde bir değiştirilmektedir.