2.Şeffaf plaklar:

Şeffaf plaklar, kişinin dişlerine uyacak şekilde şekillendirilmiş şeffaf, ince, plastik benzeri plaklardır. Hastalar plaklarını takmak ve çıkarmakla yükümlüdür. Dişleri hareket ettirmek için bir dizi hizalayıcı şeffaf plak oluşturulur. Her plak 1-2 hafta takılır ve dişleri her seferinde bir milimetrik hareket ettirir. Hastalar yemek yerken ve diş fırçalarken/diş ipi kullanırken plakları çıkarmalıdır. Çarpık dişleri düzeltmek için gereken plak sayısı, kişinin ortodontik problemine ve tedavi planlamasına göre değişir.Bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi seçeneği için ortodonti uzmanınızla görüşün.

3.Hareketli apareyler: bu apareyler dişlere yapıştırılmayan, hasta tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen, dişlere tutucu metal kroşelerle tutunan apareylerdir. Genellikle günlük 20 saat kullanımı önerilen bu apareyler ile çene genişletmesi, basit, tek veya 2 diş hareketlerinin sağlanması, erken süt dişi kayıplarında yer tutucu veya pekiştirme apareyi olarak kullanılabilmektedir.

4.Fonksiyonel apareyler: bireylerin konuşma, yemek yeme, çiğneme ve yutkunma sırasında kullandıkları kas hareketlerinin kuvvetleri ile diş ve çenelerin bozukluklarını tedavi etmeyi amaçlar. Hastanın kendinin takıp çıkarabileceği hareketli veya hasta tarafından çıkarılamayan sabit fonksiyonel apareyler mevcuttur.

5.Ağız dışı apareyler: yüz ve çene kemiklerindeki iskeletsel bozuklukları düzeltmek için büyümesi devam eden hastalarda sıklıkla ağız dışı apareyler kullanılır. Bu apareyler genellikle ağız içinde dişlere sabitlenmiş bir mekanizmadan ve ağız dışında birey tarafından rahatlıkla takıp çıkarılabilen aparey olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. En sık kullanılan ağız dışı aparey yüz maskesidir ve özellikle üst çene gelişim geriliği olan hastalarda günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.