Üst çene geriliği nedenleri nelerdir ve tedavi için uygun yaş nedir?

Üst çenenin gelişim geriliği kalıtımsal ya da ağız solumunu gibi fonksiyonel bozukluklardan kaynaklı oluşabilir. Üst çene geriliği tedavisi erken dönemde yapılmalıdır. Hastanın üsrt ön 4 daimi dişinin sürdüğü aşama tedaviye başlamak için en ideal zamandır ve hastanın büyümesi bitmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Geç kalınan durumlarda çene geriliğini tek başına ortodonti ile düzeltmek mümkün olmamaktadır. Ortodontik tedavi ile birlikte cerrahi bir müdahale ile çene geriliği tedavi edilmektedir.

Erken dönem üst çene geriliği tedavisi nasıl yapılır?

Üst çene geriliğini tedavi edebilmek için hastalarımıza yüz maskesi dediğimiz ağız dışı bir aparey takılmalıdır. Günümüzde ağız dışı apareylerin diğer ortodontik problemler için neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Fakat üst çene geriliğini tedavi etmek için hala en güncel uygulama yüz maskesi kullanımıdır. Yüz maskesi gün içinde 20-22 saat kullanılmalıdır. Yemek yerken ve bir şey içilirken çıkarılan yüz maskesi üst çenede istenilen düzelme elde edilene kadar kullanılmalıdır.

Geç dönem üst çene geriliği tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın büyümesi bittikten sonra iskeletsel olarak bir düzeltme malesef yapılamamaktadır. Bu nedenle üst çene geriliğini tedavi edebilmek için ortodontik tedavi ile birlikte hastalara ortognatik cerrahi yapılması gerekmektedir. 18 yaş itibariyle ortognatik cerrahiler yapılabilmektedir. Cerrahi işlemden sonra dişlerin ve çenelerin ideal pozisyonda kapanabilmesi için , cerrahi işlem öncesi ortodontik tedavi yapılması gerekmektedir. Cerrahi işlemden sonra da kısa süreli olarak ortodontik tedaviye devam edilmektedir.